© last update 10 oktober 2018  LMP
Liesbeth Pieterse REALISTISCHE IMPRESSIES
De Wind in mijn hand ben jij en denkt mijn lijnen…..

Werkwijze

Kom eens kijken (op afspraak) op een zaterdag tussen 11 en 17 uur en zie hoe een schilderij ontstaat ….drink koffie of thee of iets sterkers in de Galerietuin van De Witte Hemel;  een boerderijtje met authentieke tuin en dieren….

Werkwijze

Liesbeth werkt in olieverf ,acryl, grafiet, inkt, toetsig en spontaan , pasteus of subtiel . Haar grafietwerk en illustraties zijn minutieus en zeer gedetailleerd.Als de sfeer de boventoon voert in de uitdrukking van het Werk (in landschappen, mens of  dier) werkt ze het liefst met onverwacht palet en losse toets.                                 In werken waarin de essentie van het onderwerp naar voren komt, werkt ze het liefst met een zo beperkt mogelijk palet.Voor haar i-phone Art gebruikt ze alleen effectmanipulaties; de opname blijft authentiek.                                  Fijnschilderen (en tekenen) is haar oorsprong dus deze minitieuze werkwijze is haar zeker  ook toevertrouwd.                                                                                                                                                        De kracht van de eenvoud en compositie zoals alleen de natuur dit kan arrangeren, spiegelen in haar onderwerpen.                                                    De achtergrond van haar werken zijn vaak neutraal dan wel geabstraheerd, zodat het onderwerp krachtig naar voren komt.   

                Landschappen

Liesbeth geeft in haar Werk de weidsheid en rust of juist onstuimigheid weer die zo kenmerkend zijn voor de Nederlandse landschappen. De realistischer geschilderde landschappen zijn geen "fotografische" plaatjes die snel vervelen maar blijven impressies en kenmerken zich door kracht en emotionele lading.                                                         Het werk toont vergezichten die uitnodigen tot het kijken voorbij de eigen horizon. De landschappen kunnen varieeren in de mate van abstracties. Het Vergezicht en het Licht is een uitgangspunt en de sfeer die het werk meekrijgt. Het werk wordt opgebouwd vanuit vele lagen Acrylverf en soms met een glacis van olieverf afgewerkt.

              Dierenportretten

Bij de dierenportretten is het verhaal en het karakter van het dier van belang. Het oog en de uitdrukking, de houding van het dier is de kern waarop haar werk gebaseerd is. Bij  ‘ die Aapie ’ (hierboven) is de blik van het diertje, dat achterbleef in quarantaine op een vliegveld, als aantijging bedoeld… Liesbeth stelt themaas aan de orde via haar dierenportretten op het doek. Zoals bijvoorbeeld het Werk ‘The Gathering’              (zie hieronder) waarbij twee wilde honden elkaar aftasten terwijl de kudde eromheen gemakzuchtig op een afstandje toekijkt…..                                                                                                                                        

                     Mensen

Ieder mens is verschillend, wat betreft uiterlijk, maar ook wat betreft innerlijk. Dat gegeven, de ontmoeting met zoveel mensen, en het feit dat je je als portretschilder oneindig kunt blijven ontwikkelen, maakt het portretschilderen zo boeiend.                                                                              In de ontwikkeling van Liesbeth is er een ontdekkingsreis gaande; naar hoe die mens het best uit te beelden.                                                                Een portretschilder dient te kijken naar het innerlijk van de persoon die zij schildert en daarbij kijkt liesbeth naar de uitdrukking; het emotionele moment.                                                                         Niet alleen de gelijkenis van het model is belangrijk. Introvert, extrovert, zacht, pittig, vrolijk of ernstig, spontaan of ingetogen zijn eigenschappen van het model, waardoor haar manier van schilderen beïnvloed wordt.  Het handschrift van haar portretten zijn erg herkenbaar; ook mede door haar kleurgebruik .

     Thema’s en achtergondinfo

Elk schilderij of elke foto verteld het eigen verhaal, realistisch en symbolisch, confronterend maar nooit kwetsend. De Emotie is leidend en de sfeer van het moment bepaald het kleurgebruik. Het liefst werkt Liesbeth met veel symboliek en puurheid.                                                                           Ze doorgrond de essentie van de feiten en voegt deze filosofie toe aan haar schilderijen. Liesbeth werkt met haar schilderwerk volgens de Klassieke Noordelijke academies.                                                      Op houtskool getekend en dan de onderschildering zeer dun aangezet. Bij het schildermes-gebruik is de typische afwerking te zien; hierdoor zijn de onderwerpen niet gladgestreken en toch realistisch. Liesbeth streeft naar diepte en gelaagdheid en brengt laag op laag aan, waardoor het werk een pasteus en toetsig karakter krijgt.