© last update 25 3 2024 LMP
Liesbeth Pieterse diversity in expressions
De Wind in mijn hand ben jij en denkt mijn lijnen…..

Werkwijze

Kom eens kijken (op afspraak) en zie hoe een schilderij ontstaat …. Op De Witte Hemel;  een boerderijtje op een prehistorische woonplek…..

Werkwijze

Liesbeth werkt in inkt, grafiet, i-phone- fotografie, droge naald etsen, airbrush; ze werkt met olieverf en acryl, toetsig spontaan  pasteus of subtiel. Herkenbaar is haar handschrift waarbij de Figuraties als impressies weergegeven worden. Het fijnschilderen en tekenen en het illustreren van haar eigen (freelance) verhalen, is haar oorsprong.                                                                                                                                   Haar grafietwerk en illustraties zijn minutieus en zeer gedetailleerd. Omdat voor haar de sfeer de boventoon  voert in de uitdrukking van het werk , schildert ze het liefst met onverwacht of zeer beperkt palet en losse toets.                                          Het Hollands Licht en het wijdse perspectief is wat ze bijvoorbeeld in haar landschappen wil vangen.  Gedrag en emoties toont ze in haar collageArt. De achtergrond van haar werken zijn vaak neutraal dan wel geabstraheerd, zodat het onderwerp krachtig naar voren komt.   

                Landschappen

Liesbeth geeft in haar Werk de wijdsheid en rust of juist onstuimigheid weer die zo kenmerkend zijn voor de Nederlandse landschappen. De realistischer geschilderde landschappen zijn geen "fotografische" plaatjes die snel vervelen maar blijven impressies en kenmerken zich door kracht en emotionele lading.                                                         Het werk toont vergezichten die uitnodigen tot het kijken voorbij de eigen horizon. De landschappen kunnen varieeren in de mate van abstracties. Het Vergezicht en het Licht is een uitgangspunt en de sfeer die het werk meekrijgt. Het werk wordt opgebouwd vanuit vele lagen Olieverf of Acryl , de grote werken zijn merendeels van Acryl.

              Dierenportretten

Bij de dierenportretten is het verhaal en het karakter van het dier van belang. Het oog en de uitdrukking, de houding van het dier is de kern waarop haar werk gebaseerd is. Liesbeth werkt hiervoor vaak in opdracht en verwerkt vaak voorwerpen, situaties en karakter in dit werk.                                                                                                                                      

                     Mensen

Ieder mens is verschillend, wat betreft uiterlijk, maar ook wat betreft innerlijk. Dat gegeven, de ontmoeting met zoveel mensen, en het feit dat je je als portretschilder oneindig kunt blijven ontwikkelen, maakt het portretschilderen zo boeiend.                                                                              In de ontwikkeling van Liesbeth is er een ontdekkingsreis gaande; naar hoe die mens het best uit te beelden.                                                                Een portretschilder dient te kijken naar het innerlijk van de persoon die zij schildert en daarbij kijkt liesbeth naar de uitdrukking; het emotionele moment.                                                                         Niet alleen de gelijkenis van het model is belangrijk. Introvert, extrovert, zacht, pittig, vrolijk of ernstig, spontaan of ingetogen zijn eigenschappen van het model, waardoor haar manier van schilderen beïnvloed wordt.  Het handschrift van haar portretten zijn erg herkenbaar; ook mede door haar kleurgebruik . Snel en dun werk, vaak alleen de uitdrukking gevangen in het Detail..

     Thema’s en achtergondinfo

Elk schilderij of elke foto verteld het eigen verhaal, realistisch en symbolisch, confronterend maar nooit kwetsend. De Emotie is leidend en de sfeer van het moment bepaald het kleurgebruik. Het liefst werkt Liesbeth met veel symboliek en puurheid.                                                                           Ze doorgrond de essentie van de feiten en voegt deze filosofie toe aan haar schilderijen. Liesbeth volgt het Ambacht, geinspireerd en ondersteunt via de Klassieke Noordelijke en Zuidelijke academies.                                                                         Op houtskool getekend en/of de onderschildering zeer dun aangezet. Bij het schildermes-gebruik is de typische afwerking te zien; hierdoor zijn de onderwerpen niet gladgestreken en toch realistisch. Liesbeth streeft naar diepte en gelaagdheid en brengt laag op laag aan, waardoor het werk een pasteus en toetsig karakter krijgt.